Обрані товари
0
Обрані артисти
0

останні новини

Українська пісня “Чорнобаївка“ від Jalsomino спричинила блокування музичного сервісу Last.fm в Росії

09.03.2023

Українська пісня
Фото: Vasyl Stefurak

За інформацією ініціативи "Роскомсвобода", яка відстежує блокування інтернет-ресурсів у Росії, "невідомий державний орган" заблокував доступ до американського музичного сервісу Last.fm, що належить компанії Paramount Global, через пісню "Чорнобаївка" виконавця Jalsomino. Цей виконавець добре відомим слухачам радіостанції Radio Прищепкін своїм голосом, яким озвучені майже всі джингли станції.

Пісню не внесено до реєстру екстремістських матеріалів, але у березні мешканка тимчасово окупованого Криму - Анжеліка Костеріна, яка є власницею готелю в Алушті, гучно увімкнула "Чорнобаївку" в публічному місці, через що на неї поскаржилися в окупаційну поліцію. Скарга пов'язана з тим, що у пісні схвалюються дії українських військових та є заклики до вбивства російських солдатів. 

"Роскомсвобода" вважає, що "невідомим державним органом" з високою долею ймовірності є генеральна прокуратура РФ. Оскільки блокування виконане через протокол HTTPS, проблеми з доступом виникнуть у всього ресурсу.

Також відомо, що в Росії заборонено використання "ворожого" програмного забезпечення. Ця заборона стосується державних та деяких приватних структур і охоплює різноманітні месенджери та сервіси, такі як Telegram, WhatsApp, Viber, Microsoft Teams, Skype, Discord, Snapchat, Threema та WeChat.

Щодо Last.fm. Це сайт американської компанії Paramount Global присвячений музиці. Він збирає інформацію про музичні вподобання користувачів. Завдяки плагінам до медіаплеєрів, компанія автоматично створює індивідуальні та загальні чарти на основі отриманих даних.

Розкажи про це друзям!